Tahmin ve Çıkarım 3 - Doğrusal Bağlanım

Ders
Genel
Tahmin ve Çıkarım
Yapay öğrenme
Author

İlker Birbil

Published

May 8, 2018

Sizi bilmem ama ben artık makine öğrenmesi yöntemlerini anlatmaya hazırım. Şu ana kadar yaptığımız derslerde hep genel bilgileri konuştuk. Bu dersle birlikte ilk  yöntemimiz doğrusal bağlanımı işleyeceğiz.  Dersi izlediğinizde oldukça basit bir yöntem olduğunu siz de göreceksiniz. Fakat bu basitliği nedeniyle kullanılmadığını düşünmeyin sakın. Aksine bu yöntem birkaç sebeple sıkça kullanılıyor:
  1. Doğrusal bağlanımın tarihi, makine öğrenmesine nazaran oldukça eski. Bunun da etkisiyle üzerinde gerçekten çok çalışılmış bir yöntem; yani doğrusal bağlanım konusunda kaynak bol.
  2. Basitliğinin de verdiği avantajla, parametre ve model analizleri derinlemesine yapılmış. Bu sayede doğrusal bağlanım ile elde edilen sonuçlar üzerine çok şey söyleyebiliyoruz.
  3. İlerleyen derslerde göreceğimiz modern yöntemlerin bazılarının temeli doğrusal bağlanıma dayanıyor. Dolayısıyla bu basit yöntemi hatmetmek her zaman iyi bir fikir.
  4. Yapay sinir ağları gibi çok daha karmaşık yöntemlerin sonuçları ile karşılaştırmak için sıklıkla doğrusal bağlanım kullanılıyor. Kısacası bugün öğreneceğiniz yöntemi bir temel olarak görmek mümkün.

İki videodan oluşan ders malzemesini aşağıda bulabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Doğrusal Bağlanım 1

Renkli PDF

Siyah-Beyaz PDF

 

 


 

Doğrusal Bağlanım 2

Renkli PDF

Siyah-Beyaz PDF